уторак, 22. март 2016.

SNIMIO PO ZEMLJI SRBIJI

За мене је моја земља најлепша и као фото репортер свуда сам се кретао , од врхова планина до рудара у рудницима.Снимао сам по разним временским условима, ништа ми није било тешко јер свој посао неизмерно волим. Велики сам љубитељ природе и сваки тренутак слободног времена проводим у њој.Човек је део природе а не урбане средине, одвикли смо се од природе и због тога плаћамо цех многим болестима. Ушли смо у 20. ти век, стандард нам је опао, много мање путујемо у односу пре 30. година , то има своју цену а то је здравље !

Нема коментара:

Постави коментар

AUTOR IZLOŽBE I BLOGA.

AUTOR  IZLOŽBE I BLOGA.
.

Harmonikaš Đorđe Gajić

Šabački harmonikaš Đorđe Gajić - Đokica, među starim šabačkim muzičarima bio je najmlađi i niko nije znao , da je pored svog mesarskog posla i sviranja po kafanama uspeo da snimi dve gramofonske ploče. Bio je odličan harmomikaš i pevač i često je putovao po staroj Jugoslaviji ,svirajući sa romskim orkestrima u vrhunskim hotejima onog vremena.Bilo je to ono sretno doba balova, zabava i igranki.Jednom prilikom orkstar je svirao u jedom hotelu u Zagrebu,na vrata sle za igru ušla je jedna mlada devojka.Đokicakako ju je video, reko je:Ja ću se sa ovom oženiti.Tokom večeri upoznali su se i dogovoriliza sledeći susret. Njenoj mjci nije se sviđalo , što Đokica svira ca Ciganima i bila je protiv te ljubavne veze.Ipak devojka je došla na dogovoreni sastanak, ubrzo su se venčali i došli u Šabac gde je nastavio svoj mesarski posao i sviranje , gde god je trebala muzika.U Šapcu je bio poznat i veoma cenjen a bio je osnivač orkestra u KUD ,, Abrašević ,, u Šapcu. Revoltirana tašta nikada nije došla u Šabac da poseti ćerku i zeta ,smatrajući zeta Đorđa Ciganinom. Verovatno da je Đorđe Gajić te dve gramofonske ploče snimio u breme boravka u Zagrebu 1927.Ubrzo je došao rat,mladi bračni par dobio je sina Žikicu, koji je kasnije postao vrhunski harmonikaš i član čivenog ansambla ,, STARI ZVUCI,,.Na žalost rano je umro ali njegov sin , koji je nosio dedino ime, takođe je bio privržen harmonici , na kojoj je magistrirao u Rusiji ,gde i danas živi. Kupivši na ,buvljaku,, te dve stare gramofonske ploče iz 1927. na kojima su snimci Đorđa Gajića , bio sam iznenađenj, jer se nije nalazio u tadašmjoj muzičkoj literaturi.Ja u šali kažem , da je Đokica ploče snimio iz inata svekrvi , da joj pokaže kaknog ima zeta.

Skriveni trag pesme

Tragajući za starim gramofonskim pločama koje su muzičati iz Šapca snimili do 1940. godine, našao sam dve ploče, na kojima je stajao natpis, da je izvođač Đokica Gajić - Šapčanin. Radilo se o harmonikašu, koji je imao zvanje mesarskog radnika ali vrsnog harmonikaša i koji je kao takav, svojom pesmom i zvucima svoje harmonike, zabavljao Šapčane na brojnim ,, dobrovoljnim,, radnim akcijama posle Drugog svetskog rata, jt. posle oslobođenja. U tom periodu a i kasnije, nigde nije objavljeno da je Đokica pre rata snimiao pesme na gramofonskim pločama. O tome nije govorio, ni njegov sin, takođe harmonikaš, koji je bio član orkestra ,, Stari zvuci,,.Razlog očiglednog ćutanja bio je taj, što je narodna vlast, nakon rata negativno gledala i tretirala sve ljude i umetnike, koji su u vreme kraljevine imali uspešnu umetničku karijeru ! To je bio slučaj sa mnogim glucima, pevačima i drugim umetnicima. Đokica je znao za to i mudro je ćutao o svom nekadašnjem uspehu, svoje umetničke kvalitete, posle rata ispoljavao je u Šapcu na svadbama, koncertima, kafanama i radnim akcijama. Prošle su decenije ali vrsno pevanje i sviranje Đokice - Đorđa Gajića ostali su sačuvani na starim gramofonskim pločama.

U KAFANI ,, EVROPA .. na Bairu

U KAFANI ,, EVROPA .. na Bairu
Harmonikaš Đorđe Gajić ptati na harmonici pevačicu Angelu.

Nigde bez harmonike...

Nigde bez harmonike...
Đokica Gajić sa violinistom na jednoj od kafanskih terevenki šabačkih trgovaca oko 1955.

Translate

Укупно приказа странице